De geboortelijst

Voor de Nederlandse lezers onder mijn lezers: geen idee hoe dat daar in het verre Noorden zit, maar hier in het Vlaamsche Land zijn er zo nog van die gebruiken die stammen uit de tijd dat een nieuw porseleinen servies stukken van mensen kostte: de cadeaulijsten! Voor elke gelegenheid kan/kon je zo een lijst aanleggen in een winkel naar keuze. Populair waren vooral de huwelijkslijsten, waarbij de ganse uitzet door de gasten van je huwelijksfeest werd bijeengesprokkeld in één of andere winkel die daarvoor gemachtigd was. Maar in deze tijd hebben koppels 1) al een paar jaar samen gewoond voor ze trouwen, 2) meestal daardoor al genoeg potten en pannen en soepkommen. Die huwelijkslijst, ik denk niet dat er nog velen daaraan meedoen, die is vervangen door een centje.

De geboortelijst daarentegen, die is nog altijd very much alive and happening! Zeker bij het eerste kindje, zal bijna elk Vlaams koppel ergens in één of andere babywinkel ‘een lijst neerleggen’ zoals dat heet met daarop alles en vooral veel meer wat men nodig heeft voor een nieuw gezinslidje. Tegenwoordig doen die winkels ook aan online reserveren, zodat de kraambezoekers die dat wensen online kunnen checken wat er op de lijst staat en wat reeds door andere kraambezoekers werd aangeschaft. Heel handig allemaal, zeker omdat mij verzekerd werd dat je anders al gauw opgezadeld wordt met spullen die je ofwel niet nodig hebt, ofwel niet mooi vindt, ofwel compleet nutteloos zijn. In het kader van mijn besparingsplan is het volledig openlaten van het veld ‘kraamcadeautjes’ zeker geen efficiënte zet dus!

Maar dan komt mijn aap uit mijn mouw: ik heb een hekel aan babywinkels! Hihi, jaja, uhuh! Babywinkels zijn er om te doen kopen. Om veel te doen kopen. Om té veel te doen kopen. Winkels tout court trouwens, maar enfin. Ik hoor dan van die horror verhalen over ‘de babymaffia’ met prijzen die niet alleen alle haren op mijn lijf doen rijzen, maar vooral ook mijn kritische geest doen berekenen ‘wat zou ik allemaal met dat geld kunnen doen ipv slechts 1 rompertje aankopen?’. Om maar te zeggen: zo in een catalogus gaan snuisteren en veel te dure spullen bijeen zoeken zodat de kraambezoekers veel te diep in hun buidel tasten… nee, niets voor mij! Ieder zijne meug natuurlijk, maar mijne meug, die is vaak ook niet in één allesomvattende winkel onder te brengen. Dat brengt me dan bij mijn tweede argumentje tegen zo een fysieke geboortelijst in een fysieke winkel: je moet dan alles in één assortiment terugvinden. Het badje, het bedje, de lakens, de knuffels, de kleding,… Pfff, nog niet veel winkels, laat staan babywinkels, tegengekomen die mijn excentrieke smaak volledig omvatten! Ok, dan kan je meerdere babylijsten in meerdere winkels neerleggen, maar kom, dat maakt de zaak er ook niet eenvoudiger op.

Puntje 3: ik hou van online shoppen! Wat zeg ik: ik ben verslaafd aan online (window)shoppen! Ik zoek graag naar leuke spulletjes, hebbedingetjes, koopjes, dingen die perfect in ons interieur passen en die dan bv. verscheept moeten worden uit de UK of bij hemel en welzijn: uit Holland! Mijn smaak gaat verder dan de Belgische grens, dat is al lang duidelijk! En dan alles moeten beperken tot een Vlaamsche babywinkel? No way!

Puntje 4: het kraambezoek wordt verwacht vanuit alle windstreken naar het wondermooie zoontje te komen kijken! Wij wonen niet waar wij zijn opgegroeid. Familie en vrienden zijn dus niet bij de deur gevestigd. En als we dan 1 winkel kiezen, dan krijg je het logistieke probleem van ‘waar kiezen we die winkel dan?’.

Bovenstaande puntjes brengen mij bij een geweldige oplossing die geheel op mijn en Dieje Van Mij zijn lijf geschreven is: de online geboortelijst!

Deze lijst maak je online aan, beheer je online en je stuurt gewoon de link naar de kraambezoekers in spe of je zet de link op het geboortekaartje. Op die lijst kan je dan alles zetten wat je maar wil, de mogelijkheden zijn zo lang en zo breed als het internetshoppen zelf! Je voegt producten toe van webshops, maar ook van fysieke winkels zoals Ikea, Hema, Dreambaby, of de plaatselijke babywinkel met een online catalogus. Mega eenvoudig! En je kraambezoekers kunnen nadien aanduiden wat zij voor je kochten.

Oooh yeah!

Een kleine testronde leerde me al snel dat volgende website hiervoor naar mijn bescheiden mening het meest geschikt is:

http://www.onlinekadolijst.nl/

Handig in gebruik, je kan aanduiden hoeveel stuks, prijs, commentaar en hoe graag je iets wenst!

Hupsakeetjes!

Lekker efficiënt, niet waar?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s